Factors Influencing Rice Procurement at Bulog Office Central Kalimantan Region
DOI:
https://doi.org/10.59651/cceria.v17i3.101Keywords:
Bulog, Quality Control, RiceAbstract
Procurement of staple materials by Perum Bulog, especially rice, has quality standards that must be applied to all rice, so there is a need for rice supervision to determine the feasibility of the rice given to consumers. The purpose of this research is to find out the monitoring process carried out by Perum Bulog in order to get the quality of rice according to the quality standards set. The results showed that the quality of Bulog's rice procurement was in accordance with the quality of rice determined by BULOG itself. The results of this overall inspection concluded that the Central Kalimantan Regional Office of the Bulog Regional Office conducted the procurement and supply of rice according to the applicable quality standards and the rice that was distributed was suitable for consumers.
References
Badan Pusat Statistik. Luas Panen dan Produksi Padi di Provinsi Kalimantan Tengah 2022(Angka Tetap). Berita Resmi Statistik, 1-20.
Basri, H. (2018). Pemodelan Regresi Berganda Untuk Data Dalam Studi Kecerdasan Emosional. DIDAKTIKA : Jurnal Kependidikan, 103-116.
Bulog. (2018). Alur Pengadaan. http://180.250.19.213/alur_pengadaan.php, diakses pada 21 Januari 2023.
Bulog. (2021). Bulog Bersama Mewujudkan Kedaulatan Pangan. https://www.bulog.co.id/, diakses pada 18 Januari 2023.
Dewi, E. (2020). Manajemen Strategi Dalam Pengadaan Beras Pada Perum BULOG Kanwil NTB [Skripsi]. Mataram: Universitas Islam Negeri (UIN) Mataram.
Dwityasari, M. (2002). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pengadaan Beras oleh Dolog di Jawa Timur Tahun 1990-1999. Jember: Universitas Jember.
Fitriani, N. Ria Puspa Yusuf dan I Ketu tRantau. (2014). Analisis Persediaan Beras Di Perusahaan Umum BULOG Divisi Regional Nusa Tenggara Timur. Jurnal Agribisnis dan Agrowisata, 12-21.
Ghozali, Imam. (2012). Aplikasi Analisis Multivariate Dengan Program IBM SPSS. Semarang: Badan Penerbit Universitas Diponegoro.
Hansen, D. R., dan Mowen, M. (2001). Manajemen Biaya. Jakarta: Salemba Empat.
HIdayah, I., Yulhendri., Susanti, N. (2022). Peran Sektor Pertanian dalam Perekonomian Negara Maju dan Negara Berkembang: Sebuah Kajian Literatur. Jurnal Salingka Nagari, 1(1), 28-37. Kementerian Pertanian Republik Indonesia. (2019). PDB Sektor Pertanian Terus Membaik. https://www.pertanian.go.id/home/?show=news&act=view&id=3551, diakses pada 18 Januari 2023. Keputusan Presiden tentang Badan Urusan Logistik., no. 29 Tahun 2000 pasal 3 (2000).
Kristiyaningrum, E.Y., T, Ekowati., dan A, Setiadi. (2017). Analisis Persediaan Beras Pada Perusahaan Umum Bulog Divisi Regional Jawa Timur. Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian, 11-17.
Kusumah, A. N. (2020). Pengadaan Beras di Perum BULOG Kantor Wilayah Jawa Timur [Skripsi]. Jawa Timur: UPN Veteran Jawa Timur.
Mankiw, N. George. (2007). Makroekonomi. Jakarta: Erlangga.
Muhidin, S. A., dan Mahman, A. (2007). Analisis Korelasi, Regresi dan Jalur dalam Penelitian. Bandung: Pustaka Setia.
Mulyadi. (2005). Akuntansi Biaya. Yogyakarta: STIE YKPN.
Nadja, R. A., Gayatri, E. R., Lanuhu, N., Hikmawati. (2018). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Kepuasan Pemasok (Supplier) Beras Pada Perum Bulog Sub-Divre Kota Parepare. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian, 4, 250- 257.
Pangestu, R. (2021). Analisis Tingkat Konsumsi Beras Rumah Tangga dan FaktorFaktor Yang Mempengaruhinya Pada Masa Pandemi COVID-19 di Desa Air Satan Kecamatan Muara Beliti Kabupaten Musi Rawas [Skripsi[. Palembang: Universitas Sriwijaya.
Peraturan Presiden tentang Pengadaan Barang/Jasa Pemerintah. (2018). Peraturan Presiden No. 16 Tahun 2018. Jakarta.
Prayuda, Ananda B. Romano dan Agussabti. (2016). Analisis Persediaan dan Distribusi Pangan Beras Oleh Bulog Sub Devisi Regional Aceh. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian Unsyiah, 376-384.
Rahmasuciana, D. Y., Dwidjono, H. D., Masyhuri. (2015). Pengaruh Pengadaan Beras dan Operasi Pasar Terhadap Harga Beras Dalam Negeri. Jurnal Agro Ekonomi, 26(2), 129-138.
Ramadhani, F. I., Sudiyarto., Sumartono. (2017). Pengadaan Beras Kualitas Medium di Perum Bulog Sub Divisi Regional Surabaya Utara. AGRIDEVINA: Jurnal Berkala Ilmiah Agribisnis, 5(2), 65-76.
Rangkuti, F. (2007). Manajemen Persediaan: Aplikasi di Bidang Bisnis. Jakarta: PT. Raja Grafindo Persada.
Setianingsih, A., Halid, A., & Imran, S. (2021). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Permintaan Beras di Kota Gorontalo. AGRINESIA: Jurnal Ilmiah Agribisnis, 5(2), 101–109.
Siahaya, W. (2013). Manajemen Pengadaan Procurement Management. Bandung: Alfabeta.
Sugiyono, P. D. (2006). Statistika untuk penelitian. Bandung: Alfabeta.
Sugiyono, P. D. (2014). Metode Penelitian Pendidikan. Bandung: Alfabeta.
Suprapto, E. (2022). Pengelompokkan Potensi Padi di Indonesia Menggunakan KMeans Cluster. Jurnal Ilmiah Populer, 5(2), 28-34.
Tangkudung, A. J., Amir, H., Yanti, S. (2016). Analisis Penerapan Manajemen dan Strategi Distribusi Beras di Perusahaan Umum Badan Urusan Logistik (Perum BULOG Sub Divre Kota Gorontalo). AGRINESIA: Jurnal Ilmiah Agribisnis, 1(1), 1-16.
Terry, George R dan Leslie W Rue. (1992). Dasar-Dasar Manajamen. Jakarta: PT. Bumi Aksara.
Zaeroni, R., & Rustariyuni, D. D. (2016). Pengaruh Produksi Beras, Konsumsi Beras dan Cadangan Devisa Terhadap Impor Beras di Indonesia. Jurnal Ekonomi Pembangunan Universitas UDAYANA, 5(9), 993-1010.
Zubaidy, S. (2001). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pengadaan Beras Dolog Jawa Timur [Tesis]. Jember: Universitas Jember.